Ön jelenleg a(z) Budapest Főváros Levéltára Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

IFJ. BERTÉNYI IVÁN: Az első világháborús magyarországi propaganda néhány jellegzetességéről

461

IFJ. BERTÉNYI IVÁN: Az első világháborús magyarországi propaganda néhány jellegzetességéről


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 
IFJ. BERTÉNYI IVÁN: Az első világháborús magyarországi propaganda néhány jellegzetességéről.

Az I. világháború nemcsak abból a szempontból volt modern, hogy korábban elképzelhetetlen mennyiségű embert öltöztettek egyenruhába, hanem azért is, mert az elhúzódó küzdelmek óriási mértékben átalakították a gazdaságot és a civil lakosság hétköznapjait is. A helytálláshoz a hátország termelő munkája is nélkülözhetetlen volt, ezért a korábbi háborúknál fontosabb volt meggyőzni ezeket a tömegeket arról, hogy ne lankadjanak a háborús erőfeszítések során. Milyen módszerekkel és milyen eszközökkel igyekezett a hatalom a háborús kitartásra rábírni a lakosságot? Ifj. Bertényi Iván előadásában felvillantja a propaganda eszköztárának fontosabb típusait mind a politikai üzenetek, mind a célcsoporthoz eljuttatandó közeg szempontjából. 

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Ifj. Bertényi Iván

Ifj. Bertényi Iván (előadó)

21:21

2015. szeptember 17.

Dorottya Dékány

2015. július 27.

461
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/hu/embed/11509" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés