You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest Főváros Levéltára. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

IFJ. BERTÉNYI IVÁN: Az első világháborús magyarországi propaganda néhány jellegzetességéről

461

IFJ. BERTÉNYI IVÁN: Az első világháborús magyarországi propaganda néhány jellegzetességéről


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 
IFJ. BERTÉNYI IVÁN: Az első világháborús magyarországi propaganda néhány jellegzetességéről.

Az I. világháború nemcsak abból a szempontból volt modern, hogy korábban elképzelhetetlen mennyiségű embert öltöztettek egyenruhába, hanem azért is, mert az elhúzódó küzdelmek óriási mértékben átalakították a gazdaságot és a civil lakosság hétköznapjait is. A helytálláshoz a hátország termelő munkája is nélkülözhetetlen volt, ezért a korábbi háborúknál fontosabb volt meggyőzni ezeket a tömegeket arról, hogy ne lankadjanak a háborús erőfeszítések során. Milyen módszerekkel és milyen eszközökkel igyekezett a hatalom a háborús kitartásra rábírni a lakosságot? Ifj. Bertényi Iván előadásában felvillantja a propaganda eszköztárának fontosabb típusait mind a politikai üzenetek, mind a célcsoporthoz eljuttatandó közeg szempontjából. 

More Less


Budapest City Archives

History, Contemporary history, Social history

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Ifj. Bertényi Iván

Iván Ifj. Bertényi (lecturer)

21:21

17 September, 2015

Dorottya Dékány

27 July, 2015

461
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/en/embed/11509" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download