Ön jelenleg a(z) Budapest Főváros Levéltára Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

PERCZEL OLIVÉR: Szórakozás és szórakoztatás Budapesten 1914-ben

386

PERCZEL OLIVÉR: Szórakozás és szórakoztatás Budapesten 1914-ben


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 

Perczel Olivér Szórakozás és szórakoztatás Budapesten 1914-ben című  előadásában röviden bemutatja az első világháború előtti budapesti szórakozási lehetőségeket. Néhány gondolatban megemlíti a kávéházak, orfeumok, kuplék világát, ezek programjait. Kitér a katonák fronton átélhető kikapcsolódási lehetőségeire, és arra is, hogy hazatérésük alkalmával a főváros miféle időtöltési lehetőségeket kínált számukra. Megvizsgálja, hogy a háború miként befolyásolta a színházak repertoárjait, valamint a Városliget, mint szórakoztató-negyed bemutatása is sorra kerül. Példákkal alátámasztva nézi meg, hogyan reagált az Állatkert, az Angol Park, a Mutatványos telep vagy éppen a cirkuszok a háborús idők szavára.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Perczel Olivér

14:35

2014. szeptember 17.

Dorottya Dékány

2015. augusztus 3.

386
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/hu/embed/11518" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés