Ön jelenleg a(z) Budapest Főváros Levéltára Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

BALOGH JÁNOS: Lowetinszky háborúja

300

BALOGH JÁNOS: Lowetinszky háborúja


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése.
BALOGH JÁNOS: Lowetinszky háborúja.

Az előadásban Lowetinszky János József (1866–1935), egy budapesti naplóíró kishivatalnok naplója alapján vizsgálja Balogh János 1914 nyarának történéseit: egyrészt a szarajevói merénylet, a háborús készülődések és események egyéni megélését, a háborút, mint utcai látványosságot (tüntetések, csapatmozgások, sebesültek), másrészt a munkahelyi és otthoni rutinban bekövetkezett változásokat. Lowetinszky naplóbejegyzései révén a világháborús budapesti hétköznapok kispolgári perspektívájáról alkothatunk képet.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtudomány-történet, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Balogh János, Lowetinszky

20:24

2014. szeptember 17.

Dorottya Dékány

2015. augusztus 3.

300
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/hu/embed/11516" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés