Ön jelenleg a(z) Budapest Főváros Levéltára Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

MACZÓ FERENC: Háborúzó ország, koronázó főváros. IV. Károly király koronázása Budapesten

534

MACZÓ FERENC: Háborúzó ország, koronázó főváros. IV. Károly király koronázása Budapesten


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 

MACZÓ FERENC: Háborúzó ország, koronázó főváros. IV. Károly király koronázása Budapesten.

IV. Károly király 1916-ban, a Nagy Háború közepette lett az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodója. A koronázás, mint közjogi esemény a korabeli közvélemény számára óriási jelentőséggel bírt.
Maczó Ferenc előadásában a koronázásra készülő Budapest hétköznapjait, illetve a városnak az ünnepségen betöltött szerepét kísérli meg bemutatni. Egyrészt, hogy a szenvedések és nélkülözések közepette a mindinkább reményként szolgáló esemény milyen hatással volt a közvéleményre, az utca emberére, ugyanakkor a főváros vezetői számára milyen kihívásokat tartogatott, hogy a korábbi koronázásoknál betöltött jogukat érvényesíthessék.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtudomány-történet, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Maczó Ferenc, IV. Károly

19:42

2014. szeptember 17.

Dorottya Dékány

2015. július 31.

534
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/hu/embed/11513" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés