Ön jelenleg a(z) Budapest Főváros Levéltára Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

CSIBI NORBERT: Katolikus közélet és hitélet Budapesten az első világháború éveiben

284

CSIBI NORBERT: Katolikus közélet és hitélet Budapesten az első világháború éveiben


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 
CSIBI NORBERT: Katolikus közélet és hitélet Budapesten az első világháború éveiben.

Az első világháború nem csak a fronton lévők életében, hanem a hátország lakosságának mindennapjaiban is fontos változásokat idézett elő. Az itthon maradtak hétköznapjainak társadalomtörténeti vizsgálata ezért is fontos kérdés. Budapest 1914 és 1918 közötti katolikus közéletének és az itt élő katolikus hívek hitéletének áttekintése különösen annak megismerése szempontjából lehet érdekes, hogy a városlakók vallásos mindennapjaiban milyen módon jelent meg a háborús atmoszféra, továbbá az egyházat általában és a helyi közösségeket konkrétan milyen válaszokra késztették a háború okozta változások. Fontos annak vizsgálata is, hogy a korszakban érezhető hitéletbeli válság okozójaként milyen szerepet játszott a háború, mit gondoltak erről a katolikus közéletben aktív egyháziak és világi értelmiségiek. Csibi Norbert előadásában a korabeli katolikus sajtó alapján ezekre a kérdésekre keresi a választ.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtudomány-történet, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Csibi Norbert

Csibi Norbert (előadó)

23:09

2014. szeptember 17.

Dorottya Dékány

2015. július 28.

284
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/hu/embed/11511" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés