You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest Főváros Levéltára. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

KATONA CSABA: Budapesti sörgyárak és a hadsereg kapcsolata

789

KATONA CSABA: Budapesti sörgyárak és a hadsereg kapcsolata


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 
 KATONA CSABA: Budapesti sörgyárak és a hadsereg kapcsolata.

Az első világháború kitörése előtt az országos sörgyártás fellendülőben volt: az 1910-es évek elejére a hazai termelés 15 év alatt a duplájára nőtt, elérte az évi 3,2 millió litert. A sörgyártás legfőbbképpen a fővárosba koncentrálódott: 1913-ra a négy nagy gyár, azaz a Dreher, a Haggenmarcher, az Első Magyar Részvényfőzde és a Kőbányai Polgári a piac 70%-át fedte le. A háború kirobbanása, majd a háború évei azonban természetesen a sörgyártást sem hagyták érintetlenül. Eleinte az adatok még biztatóak voltak: 1914-ben több mint 3 millió liter sör fogyott el az országban, sőt ekkor alapították meg – az igények okán – a Fővárosi Serfőző Rt-t. Nem véletlen az sem, hogy a „Nagy Háború” idején született meg a Honvéd sör, de Hősök söre, sőt Somogyi Virtus néven is árpaléhez lehetett jutni. Összességében hogyan befolyásolták a háború évei a hazai sörgyártást és fogyasztást? Az előadás ezt vizsgálja.

More Less


Budapest City Archives

History, Contemporary history

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Katona Csaba

Csaba Katona (lecturer)

20:57

17 September, 2014

Dorottya Dékány

3 August, 2015

789
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/en/embed/11519" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download