Ön jelenleg a(z) Budapest Főváros Levéltára Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

DR. HORVÁTH J. ANDRÁS: Budapesti életképek a magániratok tükrében

363

DR. HORVÁTH J. ANDRÁS: Budapesti életképek a magániratok tükrében


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 
DR. HORVÁTH J. ANDRÁS: Budapesti életképek a magániratok tükrében: „A nyertes fél ma nem mondhatja el: győztem, mert erős voltam, bátor voltam, lelkesedtem...” – két harctéri napló tanúságtétele.


Egy felsőleányiskolai növendéknek a belgiumi nyaralásból hazafalé jövet vezetett és egy balkáni frontra küldött hadnagy naplója a tárgya annak az elemzésnek, amely a „nagy háború” kitörésének frontközeli világát, annak eltérő megélését, a szerzett benyomásokat, a harci cselekményeknek civilekre és a tűzkeresztségen éppen átesett katonákra gyakorolt hatását mutatja be.

több kevesebb


Budapest Főváros Levéltára

Történelem, Jelenkori történelem, Társadalomtörténet

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Dr. Horváth J. András

Dr. Horváth J. András (előadó)

25:07

2014. szeptember 17.

Dorottya Dékány

2015. július 27.

363
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/hu/embed/11508" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés