You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest Főváros Levéltára. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

PERCZEL OLIVÉR: Szórakozás és szórakoztatás Budapesten 1914-ben

371

PERCZEL OLIVÉR: Szórakozás és szórakoztatás Budapesten 1914-ben


Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára tudományos konferenciát szervezett, amely tematikáját tekintve a hátország mindennapjaira kívánt koncentrálni. A fókuszban a főváros hétköznapjai álltak, a közelgő háború gondolatiságának a mindennapokba való begyűrűzése. 

Perczel Olivér Szórakozás és szórakoztatás Budapesten 1914-ben című  előadásában röviden bemutatja az első világháború előtti budapesti szórakozási lehetőségeket. Néhány gondolatban megemlíti a kávéházak, orfeumok, kuplék világát, ezek programjait. Kitér a katonák fronton átélhető kikapcsolódási lehetőségeire, és arra is, hogy hazatérésük alkalmával a főváros miféle időtöltési lehetőségeket kínált számukra. Megvizsgálja, hogy a háború miként befolyásolta a színházak repertoárjait, valamint a Városliget, mint szórakoztató-negyed bemutatása is sorra kerül. Példákkal alátámasztva nézi meg, hogyan reagált az Állatkert, az Angol Park, a Mutatványos telep vagy éppen a cirkuszok a háborús idők szavára.

More Less


Budapest City Archives

History, Contemporary history

levéltár, Budapest Főváros Levéltára, Budapest, Budapesti hétköznapok, 1914, Perczel Olivér

14:35

17 September, 2014

Dorottya Dékány

3 August, 2015

371
<iframe width="480" height="385" src="//bparchiv.videotorium.hu/en/embed/11518" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download